Vildas debut i Nose work klass 1

I fredags tävlade jag och Vilda nose work klass 1 för första gången, dagen därpå gjorde vi vår andra start.

Min och Vildas nose work resa har inte varit självklar. Nose work har varit min och Nellys grej tillsammans och Vilda har i skuggan av storasyster mest fått skräpträning som aktivering dvs ingen målinriktad nose work träning alls. Det tog tid att få henne motiverad att söka och väcka den där glöden i blicken som hundar som älskar nose work har. Jag fick experimentera och tänka utanför boxen och ofta backa bandet och stärka upp grunder. 
När Nelly blev pensionerad från tävlandet pga sjukdom och medicinering så fick Vilda mer tid och satsning. Samtidigt som jag sörjde att tävla med Nelly så var det otroligt svårt att ställa om och träna och läsa en helt annan typ av hund. En halvjobbig start alltså.

Jag anmälde iallafalltill tävling och kom med. 2 dagar i rad - 100 ekipage per tävling.
Jag bestämde mig direkt för att vara rättvis mot min hund och sätta ganska låga mål. Hon har nästan bara sökt hemma, nästan aldrig sökt i områden med avtryck från andra hundar och är lättpåverkad av miljöer hundar och människor.

Dottern Alice har hjälpt mig att sätta ut gömmor i de 4 momenten de senaste två veckorna och så kom tävlingsdagen.
Som sagt- det enda målet jag hade var att Vilda skulle hantera miljö och situation bra samt jobba i söket. Om vi hittade några gömmor skulle det vara en fet bonus.

Dag 1 var vi i eftermiddagsgruppen - alltså hade 50 hundar varit i sökområdena innan oss.

Vi började med behållarsöket - 19 skolådor i ett partytält -1,5 minuter.  Vilda tyckte att tältet var lite skumt och tidtagaren obehaglig men jag peppade och gav henne lite tid att landa. Jag stod med Vilda på startlinjen och peppadee och sniffade för att väcka intresse, när jag kände att hon ville iväg släppte jag och hon började lugnt och metodiskt söka av lådorna utan att söka hjälp från mig. Vid en låda sniffade hon lite längre och tittade sedan upp på mig. Markerat! Ropar jag eftersom det är så hon brukar göra- FEL.  Rätt låda ligger några kartonger bort. Vilda fick nosa på den och belönas. Jag försöker analysera men inser att jag inte kunnat agera på annat sätt.  Jag gick på magkänsla och valde att lyssna på de tecken Vilda gav mig. 
Placering: 53/100

Sedan var det dags för fordonsöket - en släpkärra och en gräsklippare- 2,5min.  Jag valde att ta med henne över startlinjen och gå bort och starta på släpkärran som låg längst bort eftersom det är ett fordon hon är mest bekant med. Snabbt tog hon sig runt ,kom i doft, lokaliserade och tittade upp på mig- Markerat- RÄTT. Vi hade tagit våra första 25 p och jag var så glad! Känslan av samarbete var total och jag njöt av varje sekund i söket.
Placering: 10/100 !!

Nu väntade inomhussöket- ett litet mörkt antikt rum i hembygdshuset, mycket lågt i tak - 2,5 minuter. Jag låter henne vänja sig vid miljön och peppar igång ett intresse för sökområdet. Hon startat, jag hänger på, ganska snart vill hon vända tillbaka, jag ger henne plats och försöker hela tiden öppna upp sökvägar och hålla mig ur vägen i det trånga sökområdet. Hon tar sig tillbaka till ett hörn och markerar vid pedalen på en antik symaksin. marketat - RÄTT! Vi var nu uppe i 50p och jag kände mig som en OS vinnare! 
Placering 20/100!!

Till sist hade vi utomhussöket- en naturlekplats med picknickbord, mycket öppen gräsyta och husvägg i ena delen av sökområdet. -3min. Jag valde att som vanligt peppa igång och väcka intresse för området och sedan tog jag med henne till bordet för att starta henne på något konkret. Hon hoppade upp på bordet och i samma sekund tänkte jag att det var dumt gjort för hon älskar att klättra på bord och trixa, hon kom ur sökarbetet en stund och jag startade om henne på väggen och lät bordet vara tillsvidare. Vi tar oss runt och kommer till lekplatsen, söker av noggrant och fint och markerar sedan vid en liten stubbe. Markerat . RÄTT och vi hade lyckats ta 75p! Ett enda sök ifrån diplom på vår första start med så svåra förutsättnignar. Jag var helt överlycklig!!
Placering: 27/100!

Totalplacering: 47/100!!

Det blev mycket väntan mellan söken men bilarna stod parkerade långt ifrån och Vilda fick vara med ute hela tiden. Hon nyttjade tiden väl till att vila och jag blev glatt överraskad hur cool hon var med allt ståhej.  

DAG 2 
Skulle vi vara i förmiddagsgruppen. Jag visste nu att vi faktiskt kan hitta doft på tävling tillsammans så idag hade jag ett svagt hopp om diplom men samtidigt hade jag med i beräkningarna att hon kunde vara trött från gårdagen och regnet vräkte ner.  Vi banvandrade de första 2 söken, gjorde söken och banvandrade därefter de andra 2 söken och gjorde dem. Arrangören valde detta sätt för att hundarna skulle få chans till en lite längre vila i bilarna. Fint tänkt

Först ut var fordonsöket. 1 traktor och 1 skåpbil- 2,5min (tror jag att det var).Jag valde att starta på fordonet utan lack dvs traktorn längst bak. Ganska direkt ser jag hur vilda scannar med nosen över till andra sidan så jag misstänker att doften finns där och följer snabbt med henne runt och mycket riktigt gör hon en fin markering . markerat - RÄTT -25p! Det visade sig att denna fina sökinsatsen skulle ge oss ledningen i detta momentet ( men den lyckades vi bara hålla fram till lunch)
Placering: 15/100!!

Därefter kom utomhussöket - en gräsyta som omringades av en stenmur och ett halmtak. Vilda blev lite påverkad av domare och tidtagare med sina paraplyer så jag gav henne tid att avreagera och de lovade att inte vifta med grejerna under sökets gång. Snällt av dem! Jag startar henne direkt på muren men hon kommer inte in i sök förrän efter halva varvet och då blir hon rädd för sin spegelbild i en fönsterruta vid halmtaket. jag gör ingen grej av det utan går tillbaka där vi började och startar om. Nu jobbade nosen på bra och hon registrerar doft i muren, lokaliserar och markerar. RÄTT - 50p! 
Rusikgt nöjd att hon klarade av att fullfölja söket med allt som påverkade henne.
Placering: 58/100

Nu blev det paus innan vi tog oss an behållarsöket- samma tält som gårdagen- 15 skokartonger och 1,5minuter. Jag hade lite fjärilar i magen eftersom jag inte var säker på att jag skulle kunna läsa henne på behållarna. Igår kändes det så rätt och gav oss ändå en felmarkering. Tyvärr blev dagens behållarsök en exakt kopia av gårdagens. Samma felmarkering från min sida och 0p. Nu hade diplomet skitit sig men jag tänkte inte låta det ta energi från en i övrigt lyckad dag och vi hade ett roligt moment kvar.
Placering: 71/100

Inomhussöket - var i ett liknande rum som dagen innan. dock lite mer plats att röra sig på. Min plan var att starta henne direkt till vänster och följa varvet runt i rummet. Men väl på plats glömmer jag  den planen och skickar jag henne rakt in. Hon flackar lite htít och dit men får sen upp nåt i nosen, jobbar sig ditåt, jag backar ut för att ge henne plats att jobba och för att kunne se henne bättre. hon markerar - RÄTT 75p!! Vi hade lyckats göra en repris på gårdagens fantastiska prestation. Hur stolt jag var över oss båda då går inte att beskriva!
Placering: 22/100!!

Totalplacering: 59/100

Analys: 

Vilda har en mycket bättre doftförståelse än jag trott och har trots hennes stillsamma sökarbete nog en relativt hög motivation för att hitta doften eftersom att hon klarar av att stänga ute jobbiga störningar och jobba ändå.
Jag har tydligen en god förmåga att guida min hund genom sökområdena och ge henne bra förberedelser och lagom mycket stöttning. Trots att vi inte har någon inlärd markering ( jag tror inte att jag kommer lära in någon heller- se kommande blogginlägg) och trots att hennes kroppspråk inte avslöjar mycket- Nosen hörs inte, svansen viftar inte och hon har samma intensitet hela söket så kan jag ändå läsa av henne och bedöma när hon är i doft och när hon markerar. Denna känslan dvs att bara gå på min känsla för hunden är riktigt häftig och ger mig gåshud bara jag tänker på det. Det tyder också på att vi nog är mer samspelta än jag trott.
Jag har fått ett tydligt kvitto på att vi kan prestera när det gäller men också ett kvitto på en stor svaghet - behållarsöket- där jag uppenbarligen inte kan läsa hennes sökarbete.
Jag har fått kvitto på att även om Vilda stundtals är reaktiv  så kan hon också avreagera, ställa om till arbete och även pausa när det behövs.

Jag inser att Vilda har alla möjligeter att tillsammans med mig bli en riktigt bra nose work hund och jag skäms lite över att inte gett henne chansen att glänsa tidigare.Det har helt enkelt varit för lite tid och för mycket ledsna känslor pga Nelly ivägen.  Men vi har framtiden för oss och jag har bestämt att Nose work för mig och Vilda enbart ska baseras på magkänsla och teamwork så får vi se vad det leder till.


Till sist vill jag ge en stor eloge till Sören, Inger och alla funktionärer som i dagarna 2 på ett grymt proffsigt sätt roddar ihop så stora tävlingar. Ni är helt fantastiska varenda en av er!!
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-