Hålla kvar motivationen trots utmaningar

När jag säger "sök" till mina hundar vill jag att de ska känna att just precis nu öppnas portarna till världens skattkammare och skattjakten kan dra igång.  Därför är jag också väldigt rädd om deras inställning till sök både i tävling och träning. Utan hög motivation för doften kommer vi ingenstans.

Med detta i åtanke är det viktigt att planera sina sök. Jag brukar fråga mig själv " Vad vill jag träna på idag?" och utifrån det sätta kriterier kring träningen men också planerar jag vilka bitar som är viktiga och relevanta och vilka bitar jag kan släppa lite på. 

Ett exempel är dagens träning där jag ville utmana Vilda med sök i svår miljö - djurbutik och nere på torget i byns centrum samt runt simhallens lokaler. Mycket liv och rörelse, konstiga underlag, konstiga dofter. Jag vet att Vilda kan reagera på saker i miljön och underlag m.m. Därför var min tanke med träningen att ge henne erfarenhet av att klara av sök på egen tass i svår miljö = ökat självförtroende. 
Då miljön var dagens fokus valde jag att göra andra delar lättare tex använde jag paring-gömmor och placerade de flesta av gömmorna i noshöjd. Någon gömma var riktigt låg och någon gömma fick hon sträcka sig efter. Totalt satte jag ut 14 gömmor. 

När vi skulle genomföra söket så fick jag se många intressesanta saker. Inne i butiken smög hon lite framåt, kollade av expediten lite och hade låg svansföring. Men ganska snart fick hon lite draghjälp av godisen vid gömman och hon löste gömma  ett självständigt och bra. Vid en annan gömma skramlade det lite när hon sträckte på sig, hon blev rädd men vågade sig ändå tillbaka och lösa det och ta sin godis. Resten av träningspasset forstatte på samma sätt. Vilda löste gömmorna självständigt men försiktigt och ju längre passet gick ju tuffare blev hon och ju högre tempo fick hon. Vid varje gömma fick hon mycket belöning utöver paring-godisen.  Dagens pass blev en rejäl insättning på "erfarenhetskontot" och "modighetskontot" utan att för den delen ha tagit ut något från "doftens värde kontot". 


Jag  tänker likadant efter en helg med nosework tävlingar. Det är nya miljöer, jag har kanske haft svårt att läsa henne snabbt nog, långa dagar och många intryck. De första träningspassen efter en tävlingshelg gör jag enkla sök med många snabba träffar och använder kanske paring i form av godis eller doft på leksak som hon får kampa med. Allt för att fylla på med motivation igen eftersom man kan ha tappat lite efter en tuff tävling.

Paring (godis/leksak och doft ihop)  är omdiskuterat- en del använder det alltid- en del slutar snabbt med det - en del testar aldrig ens det. 
Jag själv tycker att paring är väldigt bra att bygga starka grunder med och jag använder det ofta när jag vill gå in och punktmarkera något speciellt eller som hjälp vid något svårt och vid nyinlärning av nya tekniker och sökmoment. Ju längre upp i klasserna man kommer ju högre motivation behöver hunden ha.
Paring tillsammans med väl genomtänkta kriterier är för mig en viktig del i att få hundar med hög motivation för sina sök. 

Som belöning för att du läste hela inläget ska du få en liten nose work utmaning av mig.  Rigga två olika sökområden med två gömmor i varje. Det ena sökområdet ska bara innehålla doft och det andra sökområdet ska det vara paring-gömmor. ( använd en liten godisbit som inte osar allt för starkt).  Titta på och jämför hundens beteende i de olika söken. Dela gärna med dig av dina tankar 

Kram på er // Sofie, Vilda och Nelly

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln